Планетариумът                

София e единствената столица в Европейския съюз без Планетариум! Около 2 милиона жители и посетители на столицата са лишени от възможността да се докоснат до магията на нощното небе, което остава скрито за очите ни от интезивното градско осветление. За градският човек на XXI век планетариумът е най-бързата и достъпната връзка с Космоса.

Уви, днес нашата 137 годишна столица не може да се похвали с подобен културен, образователен и развлекателен център. Идеята съществува от близо 50 години, но досега не е осъществена в София. От средата на миналия век в България са изградени 6 планетариума: в Смолян, Варна, Димитровград, Ямбол, Стара Загора и Габрово, които ежедневно привличат огромен брой космически пътешественици. Планетариумът ще запълни една огромна празнина в културния живот на града ни и бързо ще си извоюва място сред най-интересните центрове за занимания на младежите, от 2 до 102 години. Съвременните планетариуми представляват истински космически театри. Те са оборудвани с дигитални инструменти за проектиране на небето и телескопи за наблюдения на живо. В допълнение, изложбени пространства, зали за прожекции на научно-популярни филми и свободни дискусии спомагат за осъществяването на необходимата връзка между хората, които искат на живо да се докоснат до тайните на Космоса. Ако всеки един от нас можеше да предприеме космическо пътешествие до Луната, близка планета, комета или галактика, би оценил колко уникален и крехък е нашият дом – планетата Земя, и осъзнал нуждата от отговорното му опазване.

За създаването на Планетариум в София е необходимо да бъдат обединени усилията на много и различни институции и организации. Ние, Астрономическа асоциация София искаме да обърнем вниманието на обществеността към този въпрос и с настоящата петиция да покажем, че жителите и посетителите на София се интересуват от подобряването на културния и образователен живот на столицата.

Подписите ви ще бъдат прилагани към всички писма и проекти, които Астрономическа асоциация София изпраща до кмета на гр. София, премиера и президента на Р България, Министерствата на Културата, Образованието, младежта и науката, Регионалното развитие и благоустройството, Икономиката, енергетиката и туризма, в подкрепа на каузата в София да бъде изграден Планетариум.

Още по темата                

Съдържание на брой 117 на списание Андромеда посветен на инициативата за изграждане на планетариум в град София.
Изтегли
Презентация:
Планетариумите - звездните театри
Автор:
ст.н.с. д-р Димитър Колев, ИА БАН
Презентация в PDF: Планетариумите - звездните театри
Статия:
Планетариум в град София
Автор:
Сп. Андромеда, бр. 6 (117)
Статия в PDF: Планетариум в град София
Facebook група:
Нека има Планетариум в София
Facebook група: Нека има Планетариум в София